Vyléčení 4124228
Nakažení 4168015
Úmrtí 41759

21.11.2022 05:30

COVID19CZ: Češi se chovají zodpovědně, ale budou se vracet z rizikových oblastí...

Důležitá část aktivit skupiny COVID19CZ je analýza nejrůznějších datových zdrojů. Na starost si ji vzal Petr Bednarik (DataSentics) a podařilo se mu domluvit sadu agregovaných platebních dat od České Spořitelny, ČSOB, Monety, Dateio, Twista a dalších subjektů. Samozřejmě plně anonymizovanou. Díky tomu můžeme vidět do toho, jak se mění chování lidí v závislosti na opatřeních vlády.

Zajímavé poznatky?
Počet transakcí v zahraničí pomalu klesá, což znamená, že v zahraničí se pohybuje stále velká množina lidí. V nejrizikovějších zemích, jako je Čína, Itálie nebo Írán je pokles sice téměř na nulu, ale u zemí druhé rizikové kategorie, jako je Německo, Rakousko, Velká Británie nebo Španělsko je pokles velmi pomalý. To znamená, že se budeme potýkat s návratem lidí z lokalit vysoké rizikovosti.

Nepřekvapí, že data potvrzují zvýšený zájem o nákup potravin a to jak online, tak kamenných obchodech. U lékáren je tento trend ještě silnější. Naopak cestování se mírně snižuje, což je vidět na klesající útratě za benzín, ačkoliv tam data jsou za trendem zpožděná, protože lidé mají načerpanou nádrž, se kterou nějakou dobu vydrží a pokles cestování z posledních dní karantény, o kterém zase mluví telematické dopravní systémy, se na spotřebě pohonnných hmot projeví až s odkladem.

Češi se obecně zachovali zodpovědně a předpoklady, s nimiž vláda vyhlásila karanténu, se více-méně naplňují. Znepokojující je ale množství českých občanů nacházejících se v rizikových oblastech, což je výzva, se kterou se při jejich návratu bude muset vláda vypořádat. V tomto případě by bylo vhodné cílené trasování, nikoliv uvalování plošných opatření. Což je něco, s čím může analýza dat výrazně pomoci.

Další práce nad rozšiřujícím se souborem dat pokračují. Tato data mohou pomoci především hygienikům, protože zužují počet lidí, které je nutné kontaktovat při dohledávání lidí, s nimiž přišli nakažení jedinci do styku.
Zpět